“Vakwerk in Hoogstraten” toont bouw- en interieurkracht van lokale ondernemers

“Vakwerk in Hoogstraten” toont bouw- en interieurkracht van lokale ondernemers

Van 13 tot en met 16 februari 2025 opent Groot Hoogstraten zijn deuren voor Vakwerk in Hoogstraten, een nieuw evenement dat lokale vakmensen en hun ambacht in de kijker zet. De organisatie gebeurt door enkele ondernemers in de werkgroep ‘Groot Hoogstraten’ dat deels voortvloeit uit Beleef Hoogstraten. Tijdens deze vierdaagse krijgen bezoekers de kans om verschillende bedrijven binnen de bouw- en interieursector te bezoeken en een exclusieve blik te werpen achter de schermen van ateliers, toonzalen en werkplaatsen. Het doel? De Hoogstratenaar én mensen uit de omliggende regio laten ontdekken dat ze hun volledige woning kunnen realiseren met vakwerkers uit eigen stad.

Meteen aanmelden voor het infomoment kan hier.

We leggen de nadruk op ambacht omdat dat kwaliteit en precisie uitstraalt

Kristof Schrauwen van Houtambacht, één van de initiatiefnemers, benadrukt de insteek van het evenement: “Met Vakwerk in Hoogstraten willen we de waarde van lokaal vakmanschap laten zien. Veel mensen weten niet dat ze voor hoogwaardige bouw- en interieurprojecten niet verder hoeven te kijken dan hier, bij de ondernemers om de hoek. We leggen de nadruk op ambacht omdat dat kwaliteit en precisie uitstraalt, en we vinden het belangrijk om dat in het licht te zetten. Als je nog twijfelt tussen een timmerman van hier of een van het internet… geloof me, wij werken sneller én praten minder over voetbal!”

We willen iedereen in de bouw- & interieur sector de kans geven om zich aan te melden.

De organisatie van het evenement, bewust gepland in dezelfde periode als Batibouw, wil vooral laten zien dat Groot Hoogstraten een breed aanbod aan vakmensen heeft, van timmerlieden tot installateurs, die stuk voor stuk met passie werken. Arne Dondeyne van communicatiebureau Mark & Think, die de organisatie en communicatie rond het evenement verzorgt, legt uit: “Vakwerk in Hoogstraten is geen gewone kijkdag; het is een manier om te tonen wat hier allemaal mogelijk is. Het idee is om mensen bewust te maken van de kwaliteit die hier lokaal te vinden is en hen in contact te brengen met de mensen die deze kwaliteit leveren. Het is een kans om de gezichten achter de producten te leren kennen en te zien wat zij écht doen.” Hiervoor is de organisatie in eerste plaats op zoek naar al die ondernemers in de bouw- en interieursector. Zij die zelf ontwerpen, maken, installeren … kortom doen. “We willen niemand passeren en zoeken uiteraard in ons eigen netwerk” vult Kristof Schrauwen aan. “Maar met de oproep via de pers en onze informatieavond in november willen we iedereen in de bouw- & interieur sector de kans geven om zich aan te melden.”

Tijdens de ‘route’ krijgen bezoekers de mogelijkheid om de werkplaatsen en toonzalen van de vakmensen te bezoeken die ze willen. Voor Jan van den Berg van Installatiebedrijf Van den Berg is dit een waardevol moment: “Vaak werkt de vakman in de schaduw van een project, maar nu kunnen ze laten zien hoe ze te werk gaan en wat er achter die schermen allemaal gebeurt om een project succesvol te maken. Het is een mooie kans om ons vak te tonen en om de connectie met het publiek te versterken.” Els Goetschalckx van Mertens Interieur, die met haar bedrijf ook deelneemt aan het weekend, ziet het evenement als een uitgelezen kans om het belang van maatwerk en vakmanschap te benadrukken: “Wat wij doen gaat verder dan het aanbieden van producten of diensten. Het is ons ambacht, onze creativiteit en onze kennis die het verschil maken. Door mensen uit te nodigen in onze toonzalen of ateliers, willen we laten zien wat er allemaal mogelijk is als je kiest voor lokale vakwerkers.”

En als je met honger vertrekt bij een keukenbedrijf, hebben we ons werk niet goed gedaan!

Naast de focus op bouw en interieur, zal de route ook een culinaire twist hebben. Lokale producenten verzorgen hapjes en drankjes bij de verschillende bedrijven, om zo een totaalbeleving te creëren voor de bezoekers. Bob Jansen van Jansen Keukens, waar ook de informatieavond op 6 november plaatsvindt, ziet hierin een mooie kans om de lokale samenwerking te versterken: “Het doel is niet enkel dat tonen van onze stiel, maar ook om de samenwerking tussen verschillende sectoren en ondernemers in Hoogstraten. Door lokale producten en ‘ambacht’ te combineren, maken we er een beleving van die onze bezoekers hopelijk echt zal aanspreken.” Lachend voegt hij eraan toe: “En als je met honger vertrekt bij een keukenbedrijf, hebben we ons werk niet goed gedaan!”

 

Gert Rombouts van Haarbazaar, eveneens betrokken bij de organisatie én tevens stielman (red. maar dan in een andere sector), sluit af: “Vakwerk in Hoogstraten moet mensen echt laten voelen dat er hier zoveel te ontdekken valt. We willen laten zien dat we samen sterk staan en dat iedereen in Hoogstraten een steentje kan bijdragen aan het grotere geheel.” Hij lacht: “En ja, als je dan toch ‘en route’ bent, kom dan even langs voor een frisse coupe – het is tenslotte geen toeval dat ik ook in ‘den stiel’ zit!”

Informatieve avond voor geïnteresseerde ondernemers – 6 november om 20u00

Voor alle ondernemers in de bouw- en interieursector die willen deelnemen aan Vakwerk in Hoogstraten, wordt op 6 november een informatieavond georganiseerd in de toonzaal van Jansen Keukens. Tijdens deze avond wordt het concept verder toegelicht en kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor deelname aan de route. Aanmelden kan via de QR-code op de foto. Iedereen binnen de sector is welkom om deel te nemen aan deze unieke kans om hun stiel te tonen.

Aanmelden: kan via deze link

Praktisch Info avond op 6/11/2024 om 20u

Toonzaal Jansen Keukens

Industrieterrein “De Kluis”

Hinnenboomstraat 1C in Hoogstraten

Contactinformatie

Voor meer informatie over de route en het evenement kunt u contact opnemen met één van de organisatoren.
Jan van den Berg Els Goetschalckx Arne Dondeyne Gert Rombouts Kristof Schrauwen Bob Jansen

Werkgroep 'Groot Hoogstraten' / www.beleefhoogstraten.be

Blijf je graag op de hoogte van onze evenementen, promo’s en nieuwe winkels?